Het steigernet sluiten

Steigernetten recyclen en circulaire bouwproducten maken.

Het project.

In heel Europa worden steigernetten na eenmalig gebruik verbrand (recover) of gestort (ridicilous). Hergebruik van de steigernetten als steigernet (re-use), een ander type net-toepassing (re-manufacture) of als hoogwaardige monostroom (upcycle) is gecompliceerd. Her- of ander gebruik is te duur voor het type product, het inzamelen als monostroom wordt als niet efficiënt gezien (het ligt verspreid over bouwplaatsen, het is veel volume, maar weinig gewicht) en schoonmaken en terugbrengen van de netten naar grondstof daar wil geen recycler zijn handen aan vuil maken noch branden door de aard van het product (lange kluwen plastic) in combinatie met de vervuiling (cement, verf, stof, pur schuim, tie wraps et cetera). Uitzichtloos? Zeker niet!

Onze rol.

Brokkénmakers is op eigen initiatief en risico de uitdaging aangegaan en heeft in alle schakels van de keten koplopers betrokken die gezamenlijk de keten van het steigernet willen sluiten. Het kostendekkend vormgeven van deze keten, het uitwerken van alle logistieke processen en organisatorische zaken en het ontwikkelen van een circulair (steiger)bouwproduct van recyclaat is hetgeen deze circulaire ketenpartners onder leiding van Brokkenmákers met vereende krachten doen. Dit met als doel om een blijvende samenwerking tussen de partners te bewerkstelligen en zo de bouwsector jaar in jaar uit weer een stukje duurzamer te maken!

Resultaat.

Samen met intrinsiek gemotiveerde koplopers onderzoeken we of we alle steigernetten in Nederland kunnen inzamelen en van het gewonnen recyclaat circulaire producten voor in de bouw en steigerbouw kunnen maken. Daarin trekken we op met leveranciers ARGOS en Bingham, materieeldiensten MDB en BAM Materieel, bouwer Van Wijnen, steigerbouwers Post Steigers, InstantDEG Steigerverhuur B.V., Dutch Steigers, PSB, Fledan, Hollandia en Van der Panne, inzamelaars GP Groot en Kras Recycling, recycler Plastix A/S, producenten JPI Polymers en Pretty Plastics, en met ondersteuning van GreenWavePlastics en Gemeente Amsterdam.

Waar staan we nu?

Dankzij een subsidie Circulaire ketenprojecten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat / Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) & subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief van Gemeente Amsterdam kunnen we nu écht aan de slag, we gaan het steigernet sluiten! Hoe? Door steigernetten als monostroom in te zamelen en te upcyclen naar hoogwaardige, circulaire producten.

Komende tijd richten wij ons op het kostendekkend vormgeven van de keten, het optimaliseren van logistieke processen én de ontwikkeling van een circulair (steiger)bouwproduct.

Steigernetten inleveren

Steigernetten inleveren? Meld je hier aan!


In de media.


Wil je meer weten over dit project? Of nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen beteken?

"We zijn trots om als leverancier deel uit te maken van het steigernettenproject en samen met andere partijen uit de keten te werken aan een groenere toekomst voor de bouwindustrie."

— Sander Hegie, Argos


Partners.